Deodorant vs. Antiperspirant: Hlavné rozdiely

Vyzerajú rovnako av obchode ich nájdete hneď vedľa seba. Je v nich však podstatný rozdiel. To, či ide o deodorant alebo antiperspirant by malo byť uvedené na obale. Pozrite sa, ako oba prípravky fungujú a na čo slúžia.

Čo sú hlavné rozdiely?

  1. Antiperspirant zabraňuje poteniu, deodorant nie

Antiperspirant pôsobí v mieste aplikácie na potné žľazy, ktoré uzatvára a bránia tak tvorbe potu. Baktérie potom nemajú, čo na povrchu tela rozkladať. Naopak po použití deodorantu sa budete stále potiť, ale váš pot nebude zapáchať, pretože deodorant obsahuje neutralizačné látky redukujúce zápach potu.

  1. Deodorant účinkuje hneď, antiperspirant potrebuje viac času

Antiperspirant potrebuje viac času, aby mohol začať účinkovať, a tak je najlepšie ho naniesť večer po sprche na čistú a riadne osušenú pokožku. Nemá cenu antiperspirant nanášať pred aktivitou alebo ráno.

Deodorant naopak môžete nanášať opakovane aj niekoľkokrát denne, ale aj to má svoje úskalia. Vždy ho nanášajte na čistú a suchú pokožku, teda nie bezprostredne po sprche a ani na predchádzajúcu vrstvu deodorantu. Pred opakovanou aplikáciou z pokožky zmyte predchádzajúcu vrstvu, pokožku osušte a potom naneste ďalšiu dávku.

Čo je deodorant?

Deodorant je kozmetický produkt, ktorého cieľom je blokovať zápach množiacich sa baktérií na pokožke, svojou vôňou tento zápach prebiť a tiež čiastočne pohltiť vlhkosť. Budete sa tak stále potiť, ale váš pot už nebude zapáchať a budete voňať príjemnejšie.

TOP Deodoranty

Čo je antiperspirant?

Antiperspirant slúži na to, aby ste sa nepotili. Pôsobí v mieste aplikácie na potné žľazy, ktoré uzatvára a bránia tak tvorbe potu. Baktérie potom nemajú, čo na povrchu tela rozkladať. Práve antiperspiranty najčastejšie obsahujú toľko skloňovanej zlúčeniny hliníka. Nájdete ich v podobe guličky (roll-on), tuhej varianty alebo spreja. Ich účinnosť sa líši. Môžete nájsť aj také, ktoré lokálne dokážu potenie úplne zastaviť.

TOP Antiperspiranty

Mám si vybrať deodorant alebo antiperspirant?

Pokiaľ naozaj netrpíte nadmerným potením, stačí vám deodorant. Nie je zdravé za každú cenu brániť poteniu, pretože sa jedná o prirodzený proces nášho tela.

Ak máte problém s nadmerným potením a chcete vzniku potu brániť, tak zvoľte antiperspirant.

Ako ešte zmierniť potenie?

Potenie môžete znížiť nielen používaním deodorantu alebo antiperspirantu, ale aj dodržiavaním niektorých zásad v každodennom živote. Odporúčame vyskúšať nasledujúce aktivity a zistiť, čo vám vyhovuje.

  • obmedzte konzumáciu alkoholu a kávy
  • noste voľnú spodnú bielizeň z prírodných (priedušných) materiálov
  • skúste piť šalviový čaj, pretože pomáha stimulovať potné žľazy.
  • nepoužívajte ostré korenie ani príliš veľa soli

Tento článok napísal